»Razvezani in še vedno ljubljeni«

7. vseslovensko srečanje razvezanih v Cerkvi in 20 let Skupnosti SRCE

14. oktobra 2023 je bilo že sedmič zapovrstjo srečanje razvezanih v Cerkvi. Hkrati je bilo to praznovanje 20-letnice Skupnosti Srce, ki je bila sprva manj razvejena skupina. Njen prvi duhovni spremljevalec je bil p. Vilijem Lovše, od leta 2016 pa p. Tomaž Mikuš, ki svoje poslanstvo opravlja nadvse korektno in  strokovno. V obdobju okrevanja sem v njegovi prisotnosti doživljala dotik Božjega. Danes vem, da je skupina SRCE bila in je najboljša podporna skupina pri mojem okrevanju po ločitvi, ki me je – ranjeno, prizadeto, obteženo z grehi, zavrženo in depresivno – sprejela medse. Delitev lastne bolečine, biti slišan in slišati brata ali sestro v njegovem/njenem okrevanju, sprejetost naše različnosti, postopno skupno okrevanje, učenje odpuščanja, izpuščanja preteklosti in iskanje novega življenjskega smisla te preprosto naučijo živeti ta trenutek.

Veselila sem se srečanja z brati in sestrami v Bogu, ki nas je prizadela smrt nekega odnosa, smrt nekih sanj, pri čemer je veliko žalovanja in bolečine, po teži takoj za smrtjo lastnega otroka. Preprosto sem želela biti skupaj z njimi, jih objeti, celo poljubiti, saj to so prijatelji, ki so mi stali ob strani, ki mi jih je Bog dal na poti okrevanja kot praznično darilo.

Dr. Andreja Poljanec, un. dipl. psihologinja, zakonska in družinska terapevtka, predavateljica in vodja študijskega programa psihologije na univerzi Sigmunda Freuda, nam je predavala o dostojanstvu. Po vsem povedanem sem začutila, kako veliko je prizadevanje Skupnosti SRCE, da bi naše življenje po ločitvi  živeli prav v skladu s svojim človeškim dostojanstvom, ki ima svoj izvor tudi v temeljnih resnicah krščanske vere. Človek je ustvarjen po Božji podobi. Kljub grehu, ki ga je globoko prizadel, ni prenehal biti Božji otrok, ampak je bil deležen posebne Božje skrbi, namreč odrešenja. Ko se je Božji Sin učlovečil, je na novo pokazal veličino in vrednost vsakega človeka: Bog sam je postal človek, da nas reši in odreši. In rešuje se samo tisto, kar je nekaj vredno!

Dostojanstvo človeške osebe narekuje poseben odnos med ljudmi. Vsakdo si zasluži, da je vreden in da obstaja. Odnos, s katerim to priznavamo, imenujemo spoštovanje. Tega si ne zaslužijo samo tisti, ki so bili »družbeno koristni«, iampak vsak človek. Dostojanstvo izključuje vsako izkoriščanje, vsako manipulacijo in vsako neenakopravnost med nami. Dano nam je od Boga, zato ga je pomembno ohranjati in živeti življenje moralnega človeka.

Celotno predavanje je bil z nami škof msrg. dr. Peter Štumpf, ki je v nadaljevanju daroval za nas sv. mašo. Približal se nam je prek svoje mame in prinesel v naše duše blagodejen mir. Nagovoril nas je z besedami, da smo vedno ljubljeni od Boga, da nas ima Bog brezpogojno rad, zato naj mu prepustimo življenje in mu zaupamo. Vsakogar od nas je posebej nagovorila Božja beseda in vem, da je vsak »srček« prejel, kar je v tistem trenutku potreboval. Tudi solze očiščenja niso manjkale. Ena od nas je rekla: »Lepo mi je bilo … Solza, ki teče po licu, je samo dokaz, da sem na pravi poti.«

Na našem srečanju je bilo ob jubileju prebrano tudi pisanje ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. dr. Stanislava Zoreta. Zatrdil je, da nismo izključeni, ampak ljubljeni v Cerkvi tudi ločeni, in nas spodbudil, naj bomo močni, kajti treba je pomagati novim ločenim na podlagi Jezusovega naročila: drug drugega bremena nosite. Cerkev mora skrbno spremljati svoje najslabotnejše otroke, ki trpijo zaradi ranjene ali izgubljene ljubezni, ter jim vlivati upanje in zaupanje.

Po sv. maši smo prisluhnili Heleni Reščič Granda, eni od ustanoviteljic SRCA, o kateri smo že prej slišali veliko lepega in dobrega. Skupaj smo si pogledali fotografije z naših druženj, romanj in izletov ter se zadržali še zunaj ob prijetnem klepetu in obloženi mizi.

Zahvaljujem se vsem organizatorjem za tako lepo izpeljan program, za prečudovito okrašen oltar in praznično darilo. Bog je v človeka položil dobro, ki naj bo v vsaki »srčici« in vsakem »srčku«. Človekovo dostojanstvo je mogoče zagotoviti le z ljubeznijo, ki je vodilo Skupnosti SRCE.

Zapisala: Irena Frankovič

»Razvezani in še vedno ljubljeni«
Scroll to top