O Skupnosti SRCE

Skupnost SRCE

Skupnost SRCE je namenjena vsem, ki imajo z izkušnjo razveze. Zagotavlja varen prostor za spopadanje z novim življenjskim položajem in bolečino. Lahko ju podeliš z ljudmi, ki te bodo razumeli. Ta trenutek življenja je vendarle tudi priložnost za odkrivanje novih razsežnosti bivanja, za učenje novih vzorcev odzivanja in za iskanje novih življenjskih izhodišč. Pridruži se nam! Verska pripadnost ni pogoj za članstvo v skupnosti, ki je odprtega tipa. Pridružiš se lahko kadar koli.

 Cilji Skupnosti SRCE:

  •  osebna rast in poglabljanje
  •  odprtost za soljudi s podobnimi izkušnjami
  •  pomoč pri reševanju nekaterih težav razvezanih
  •  sledenje osnovni ideji o delovanju podobnih skupin na dekanijski ravni

V duhu smernic izredne sinode se je leta 2003, na pobudo razvezanih, rodila skupina za samopomoč razvezanim v Cerkvi z imenom SRCE, ki deluje pri jezuitih v Duhovnem središču svetega Jožefa na Poljanah v Ljubljani.

Skupnost SRCE prispeva v Cerkvi svoj mali delež k razširjanju spoznanja, da vrednote zakonske zvestobe, nerazvezljivosti in svetosti zakona niso v nevarnosti, če naklonjeno in sočutno pomagamo tistim, ki jim v zakonu ni uspelo. S tem je izročilo Cerkve le potrjeno, blagoslovljeno in obogateno.

V skupnosti smo storili nekaj dragocenih korakov h krščanski zrelosti vsakogar. Učimo se sprejemati neuspeh kot priložnost za rast v Kristusu in ne kot dokončno nesrečo in katastrofo (nesmisel).

Pri duhovni rasti članom zelo pomaga medsebojna podpora enako trpečih, ki jo doživijo predvsem na neformalnih srečanjih (skupni izleti, kolesarjenje in pohodi). Njihovo prijateljevanje je velika vrednota.

Vloga duhovnega voditelja: prisotnost, spodbuda, spremljanje in pomoč pri iskanju strokovnjakov za pogovor. Medsebojni pogovor o lastnih bolečinah, napakah, krivicah je močna spodbuda trpečemu. Skupnost tudi pomaga, da nekateri, ki se kanonično ne morejo več poročiti, lažje zdržijo in živijo »prisilni« celibat. Še lepše je, če pri tem rastemo tudi v ljubezni do Cerkve. Otroci so prvi deležni pozitivnih sadov te rasti v ljubezni. Nekateri tako močno doživljajo ozdravljenje globokih ran, da poiščejo novega partnerja in se poročijo, četudi še čakajo na kanonično priznanje ničnosti zakona. Drugi pa dobijo pogum in prepoznanje ničnosti.

Simbol

Razlaga imena: 

  • Skupnost 
  • Razvezanih v 
  • CEerkvi
Pri simbolu najprej opazimo dve srci – eno v drugem. Večje srce predstavlja Skupnost Srce, ki varuje vsakega njenega člana (manjše srce). Tudi krogec “glava” in zgornji del večjega srca ponazarja objemajoče roke, ki ščitijo manjše srce. Celoten simbol je zaokrožen – združen. Predstavlja Cerkev, kateri Skupnost Srce pripada z vsemi njenimi člani. V obliki simbola opazimo tudi simbol, ki označuje lokacijo – točko ali mesto v dobesednem in simbolnem pomenu; člani nekomu in nekam pripadajo; v Skupnosti Srce lahko najdejo svoje mesto in rastejo ter okrevajo s pomočjo drugih src. Se čutijo sprejete in najdene.
 
Simbol je oblikovala Zala Prusnik, grafična oblikovalka.
Skupnost_srce_logo
Scroll to top