GLASILA SRCE

Kmalu po pričetku delovanja skupine se je porodila ideja o izdajanju obvestil, saj je bilo vedno toliko predlogov, idej, raznih informacij, da bi si jih bilo težko zapomniti. Sprva je šlo le za obveščanje predvsem tistih, ki se občasno niso mogli udeležiti srečanj, kasneje pa so nastajale nove rubrike, ki so tudi vsebinsko obogatile glasilo. Tako sedaj lahko duhovno rastemo ob prispevkih, ki jih pišejo pater Viljem Lovše in člani skupine, objavljamo prevode člankov, opisujemo teme posameznih srečanj ter potopise naših skupnih potepanj, romanj, duhovnih vaj ter seveda obveščamo o dogajanjih v skupini SRCE.Glasilo Srce 63 – april 2016Glasilo_Srce_62 – december 2015Glasilo Srce št. 61 – september 2015

P. Viljem Lovše nam je pripravil četrto nadaljevanje povzetka prevedenih odlomkov iz knjige “Wild at Heart” Johna Eldredgea in povzetek svojega predavanja “Razvezani hodimo skupaj z vstalim Kristusom”, ki ga je imel na srečanju 9. maja 2015, ki ga je organizirala ljubljanska nadškofija. Tomaž Rozman je povzel odlomek iz knjige p. Christiana Gostečnika “Neustavljivo hrepenenje”. V novi številki Glasila objavljamo tudi letni načrt dejavnosti skupine SRCE.


 

Glasilo_Srce_54_30 sep_distribucija


Glasilo Srce št. 53 – junij 2013

V tem glasilu predstavljamo aktivnosti pred 10. obletnico skupine SRCE. Najpomembnejši dogodek bo praznovanje 5. oktobra 2013, do takrat pa bo izšel tudi zbornik ob 10-letnici skupine. Naš duhovni vodja p. Viljem LOVŠE nam predstavlja drugi del razmišljanja ob knjigi “Bitka vsake samske ženske”, Tomaž Rozman nas popelje k molitvi v naravi, Nevijo Santin pa na kolesarsko romanje od Kopra do Santiaga di Compostela. Še nekaj krajših novic boste našli, ki naj vam popestrijo počitniške dni.


Glasilo Srce št. 52 – marec 2013

Pater Viljem Lovše nam je pripravil razmišljanje ob knjigi “Bitka samske ženske”, Tomaž Rozman nam spregovori o “Pravičosti v ljubezni” in “Molitvi s telesom”, našli boste tudi križev pot na Hotizi ob zadnji poti Danijela Halasa (Lojze Kozar ml.). Naše članice (Bernarda Rifel, Andreja Peklenk) nam sprogovorijo od dogajanjih preko zime (Velika, planina, Črmošnjice, Višarje), na koncu pa najdete tudi vabilo na duhovne počitnice za razvezane starše in njihove otroke.


Glasilo Srce št. 51 – december 2012

Vtej številki se nam je zgodila neljuba napaka, da smo jo ponovno označili s številko 50. Pa nič hudega, je pa vsebina nova. pater Viljem Lovše nadaljuje z razmišljanjem ob bitki vsake samske ženske in zaključuje s “sladkarijami za diabetike”. Prispevki našijh članic so tokrat kolesarsko naravnani, saj je bil jesenski čas prav priemren za kolesarska potepanja.

V uvodniku pa se že sprašujemo, kako bomo obeležili našo desetletnico.


Glasilo Srce št. 50 – oktober 2012

Začenjamo s povabilom:

Dragi Srčki, letos nas cerkev vabi v poglabljanje osebne vere. Vabi vse. Najprej duhovnike, potem pa vse kristjane.

Iz vsebine pa lahko omenimo prispevek našega duhovnega voditelja patra V. Lovšeta, ki z nami deli prvi del razmišljanja ob knjigi “Bitka samske ženske”,

V nadljevanju se spomnimo na duhovne počitnice v Kančevcih, letovanje na Murterju in romanja v Prekmurje in na Goričko.


Glasilo Srce št. 49 – avgust 2012

“Blagor ženskam” nas popelje v novo glasilo pesem Cvetke Lavrič. Pater Viljem Lovše pa razmišlja o hvleženemu pogledu v pretklo leto. Ker je šolsko leto za nami, smio pogledali tudi prehojeno pot naše skupine preko preteklega leta, napovedali pa smo pričakovane aktivnosti z anaslednje leto. ogledali smo tudi v Rezijo, Anamarija pa je z nami delila svoje izkušnje na Jakobovi poti. Napovedujemo romanje v Prekmurje.


Glasilo Srce št. 48 – maj 2012

Majskemu glasilu na pot:

Prišel je maj. Za mnoge eden najlepših mesecev v letu, ko se dogaja mnogo reči, tako kakor v našem življenju. V maju vse prekipeva od življenja – rastlinje se prebuja in omamlja s svojimi dišavami, ptice prepevajo in nas prebujajo v nov dan, sonce sije in nas greje s svojimi toplimi žarki … In srca ljudi prekipevajo od vse te lepote.

Pater V. Lovše nadaljuje s “sladkarijami”, srečamo pa sse tudi z zapovedjo ljubezni, razmišljamo o družini in predavanju Alenke Rebula. Spomnimo se romanja na Višarje in kolesarjenja po Dlamaciji. Pot nas ponese ob ponor reke Reke in Anamarija nam spregovori o svoji izkušnji Camina. Pripravljamo se tudi na letovanje na Murterju.


Glasilo Srce št. 47 – marec 2012

Pater Viljem Lovše se je tokrat spopadel z zanimivo temo: Kar so sladkarije za diabetika, je lahko seksa za ločenega”. Že čakamo naslednja nadaljevanja…

Razmišljamo o neprostovoljnem celibatu in iščemo trdnosti za polno življenje. Predavanje Alenek Rebula se nas je prav zares dotaknilo. Spomnimo se na duhovne vaje v Logarski dolini in smučarskega dneva na Starem vrhu.

Naš Tomaž nas popelje skozi “trpljenje kot duhovni izziv”, Anemarija pa nam predstavi prve izkušnje z Jakobovo potjo. Sledi lepo vabilo na pomurski konec v Dom duhovnosti v Kančevcih, zaključujemo pa z delom v prejšnjem šolskem letu.


Glasilo Srce št. 46 – januar 2012

Korak v leto 2012 nas pospremi z vprašanjem: Kje pa ti najdeš trdnost in veselje za vsakodnevno vztrajanje v ljubezni do sebe, bližnjih, dela, narave in Boga?

Tomaž Rozman razmišlja ob Anselmu Grünu o trpljenju, Cvetlka Lavrič razmišlja o predavanju p. Gostečnika, ki nas je obiskal. Potepuško žilico osvežimo s spomini na sv. Katarino in pohodom okoli Ankarana. Tudi kolesarimo in to po Primorski. V poznojesenskem času je Primorska res vabljiva, zato se spomimo tudi na naš potep od Svetaga križa do Sesljana.Razmišljamo o počitnivah v Trenti in napovedujemo tradicionalni pohod na sv. Višarje.


Glasilo Srce št. 45 – november 2011


Glasilo Srce št. 44 – september 2011


Glasilo Srce št. 43 – maj 2011


Glasilo Srce št. 42 – marec 2011

Pripravili smo drugo letošnje glasilo, v katerem ne prezrite prispevka našega duhovnega voditelja p. Viljema Lovšeta, tokrat prvi del šestega poglavja Skrb za otroke po razvezi v luči božje besede. V nadaljevanjih bomo odslej predstavljali tudi članek Razumevanje prevare v zakonu: Sintezni model odpuščanja, ki ga je prosto prevedel za nas g. Vili Granda. O pestrem dogajanju v skupini pričajo številni zapisi udeležencev izletov in duhovnih vaj. Objava razpisa za letovanje na otoku Murterju na zadnjih straneh priča, da so naše misli že usmerjene v počitniški čas, na koncu pa ne manjkajo druga obvestila in vabila na duhovne vaje, ki jih pripravljajo in vodijo bratje jezuiti. Prijazno vabljeni k branju!

Več v Glasilu 42


Glasilo Srce št. 41 – januar 2011

Že osmo leto smo skupaj. V tem času se nam je zgodilo mnogo lepih stvari: srečevali smo se vsak mesec, gostili smo priznane strokovnjake in cerkvene voditelje, srečevali smo se na številnih izletih, skupaj smo preživljali počitnice in seveda spoznali mnogo čudovitih ljudi. Dotaknili so se nas na različne načine, nekaterim med nami so medsebojna srečanja močno spremenila življenje. Vseh osem let sem z veseljem koordinirala skupino in ob pomoči mnogih med vami urejala glasilo. Seveda brez podpore patrov jezuitov, zlasti p. Silva in p. Vilija, skupine ne bi bilo niti ne bi mogla zaživeti.

Več v Glasilu 41


Glasilo Srce št. 40 – november 2010

Prihajajoče obdobje ob koncu leta (advent, božič) nas vabi hkrati k pogledu v preteklost in prihodnost.

V preteklost zato, ker proti koncu leta pregledamo, kaj se nam je v njem zgodilo (tudi v tej številki najdemo nekaj odmevov), v prihodnost pa zato, ker nam rojstvo Otroka v sveti božični noči vedno znova daje upanje.

Želim vam, da bi bila oba letošnja pogleda povezana z umirjenostjo, naklonjenostjo in dobroto.

Več v Glasilu 40


Glasilo Srce št. 39 – september 2010

Barvito in doživetij polno poletje je za nami. Hvala Bogu zanj! Kako smo se srčki trudili skozi počitniški čas, si lahko preberete v našem glasilu. Če vas ni bilo zraven, da bi trpeli z nami, vam ne moremo pomagati. Pa kdaj drugič. Začenjamo pa s prispevkom p. Vilija, v katerem nam spregovori o tem, kako si otroci opomorejo od ločitve, in o napakah staršev po ločitvi. Nadaljujemo z našimi prispevki z duhovnih vaj, počitnic, izletov…

Več v Glasilu 39


Glasilo Srce št. 38 – junij 2010

Naša poletna glasila so vendo obarvana tudi z “vonjem” po dopustu. In še naslednje glasilo bo takšno, ko se bomo spominjali, kako smo dopust preživeli.

Uvodni prispevek 38. številke je 3. nadaljevanje teme “Učinki ločitve na otroke” izpod peresa p. dr. Viljema Lovšeta. Konec šolskega leta je tudi čas, ko se ozremo na prehojeno pot, jo ovrednotimo in si začrtamo cilje za naslednje obdobje. O tem preberite v daljšem zapisu, ki ga je pripravila naša Helena. Ne spreglejte koledarja prireditev v obeh počitniških mesecih in vabila na romanje v septembru (voditelj dr. Peter VENCELJ).

Več v Glasilu 38


Glasilo Srce št. 37 – maj 2010

Pa je končno tu! Pomlad namreč €Ś In z njo nov optimizem, novo upanje, nov zagon.

V tem občutju so napisane tudi priložene pesmi naše prijateljice Cvetke. Morda bodo tudi Vas navdahnile z že skoraj pozabljenimi občutki.

Nadaljujemo temo o občutkih, ki jih doživljajo naši otroci €“tokrat smo dodali osebno izkušnjo danes skoraj že odraslega dekleta.

Dotikamo se tudi preživnine in pogajanj. Morda malce pozno za nas, pa vendar: morda bo komu prišlo prav. In seveda še nekaj vabil k poletnemu dogajanju.

Poglejte okrog, sprehodite se po cvetočih logih in si naberite novih moči.

Splača se!

Več v Glasilu 37


Glasilo Srce št. 36 – marec 2010

Postni čas nam ponuja možnost, da razmislimo o sebi in bližnjih, priložnost, da odpustimo nekomu, ki nas že dolgo veže nase s svojim sovraštvom, pomoč za naše življenje z dobro spovedjo, spremljanje Kristusa na njegovem križevem potu, pripravo naših src na veliko noč, iskanje dobrote v srcih drugih ljudi, pogled vase, da bi spremenili svoja srca in jih upodobili po Kristusovem srcu. Ne zamudimo! Do naslednjega postnega časa je še daleč! Več v Glasilu 36


Glasilo Srce št. 35 – januar 2010

Upanja in načrtov polni smo zakorakali v novo leto in pred tem naredili inventuro dogodkov prejšnjega leta. Vreme je poskrbelo, da je tudi pokrajina odeta v belino, prav potiho pa se že veselimo daljših dni, prvih pomladnih cvetic, izletov v naravo €Ś Prav takšna je tudi današnja številka glasila. Več v Glasilu 35


Glasilo Srce št. 34 – november 2009

Advent je čas, ki ga lahko dobro izkoristimo: ne za lenarjenje, ampak za opravila, za katera nismo imeli časa čez leto. Vzemimo si čas tudi za naše najbližje, naše prijatelje. Razveselimo jih z obiskom, prinašajmo jim nasmehe in radosti v turobne večere. Vzemimo si čas tudi zase. Več v Glasilu 34


Glasilo Srce št. 33 – september 2009

Med počitnicami smo doživeli mnogo lepega, o čemer pričajo številni prispevki, ki so obogatili to glasilo. Veseli me, da se je število dopisovalcev povečalo, da niso več potrebne prošnje za pisanje prispevkov. To nam sporoča, da nam je glasilo v veselje in ga radi prebiramo, da je postalo naše. Za jesen je napovedanih mnogo dogodkov. Med njimi bi vas rada opozorila na posvet naše skupine Otroci in razveza, ki bo 10. oktobra. Vsi ste še prav posebno vabljeni, da se ga udeležite, saj nam otroci pomenijo največ in se zavedamo njihovih travm ob razvezi. Več v Glasilu 33


Glasilo Srce št. 32 – julij 2009

Za vse, ki so se po razvezi boleče srečali z osamljenostjo in izgubo, se zdi misel A. P. Čehova “ČE SE BOJITE OSAMLJENOSTI €“ SE NE POROČITE” ironija. Zagotovo pa vas je pritegnila in, upam, izvabila kakšen hudomušen nasmeh ob tistem, na kar ste pomislili. Toda na tem svetu ni človeka, ki se ne bi kdaj srečal z osamljenostjo. Poročenega, razvezanega, ovdovelega ali samskega. Več v Glasilu 32


Glasilo Srce št. 31 – maj 2009

Topli pomladni dnevi nas vabijo v naravo, kjer lahko občudujemo lepote stvarstva in razmišljamo o marsičem: našem življenju, dejanjih, ciljih za prihodnost. Prav o ciljih in prihodnjih načrtih razmišljamo tudi odgovorni v skupini SRCE. Upam, da se občasno prikradejo misli o naši skupini prav vsem, ki ste kakor koli vpeti v njeno delovanje, jo spremljate, se udeležujete srečanj, izletov ali zgolj prebirate glasilo. Zato vas želim v današnjem uvodniku nagovoriti k razmišljanju: kakšno glasilo, kakšne teme na srečanjih, kakšne dejavnosti, kaj pogrešate, kakšnih sprememb si želite. Predloge lahko napišete ali jih le ustno sporočite na našem zadnjem srečanju v juniju, ko bomo ovrednotili naše delo v minevajočem šolskem letu. Prisrčno ste vabljeni tudi na katerega od številnih dogodkov, ki jih pripravljamo v prihodnjem obdobju. Več v Glasilu 31


Glasilo Srce št. 30 – marec 2009

Kaj težje čakamo? Prihod pomladi ali konec postnega časa? Ali pa morda enega niti drugega sploh ne opazimo, niti ne vidimo, da se okrog nas kar koli dogaja?! Ali so naše oči odprte za belino zvončkov, porajajoče se zelenilo trav? Ali je naše srce odprto za milost, ki nam je na voljo v postnem času? Smo ljudje? Smo kristjani? Jutri poglejmo okrog sebe, zazrimo se v bogastvo prebujajoče se narave, prisluhnimo sami sebi in naredimo nekaj lepega za prvega človeka, ki ga bomo srečali! In naj bo vsak naš pogled bogat ter vsako naše srečanje kakor prvo! Več v Glasilu 30


Glasilo Srce št. 29 – januar 2009

V življenju ne gre brez odločitev in pomembnost odločitve je osrednja tema pričujoče številke glasila. Nekatere odločitve se izkažejo za pravilne, druge spet nas postavijo v težak položaj. Kakor koli se že odločimo, vedno je pomembno, da smo z odločitvijo pripravljeni sprejeti tudi odgovornost. Zdi se, da je v enostarševskih družinah prav odgovornost tista, ki nam pomaga prebroditi težke trenutke. Teža bremena odgovornosti nas po eni strani sili k vztrajnosti, po drugi nas utruja, in kot da ni nikogar, ki bi nam stal ob strani pri vzgoji, premagovanju finančnih bremen, urejanju vsakdanjih zadev. Pa vendar je nekdo, na katerega radi pozabimo: vedno je z nami naš nebeški Oče, ki prevzame breme tedaj, ko postane pretežko. Vsem nam želim, da bi se Njegove bližine zavedali. Več v Glasilu 29


Glasilo Srce št. 28 – november 2008

Slovo ima vedno v sebi pridih večnosti! Ne glede na to, ali se poslavljamo samo bežno ali za večno! Vsako srečanje ima pridih neskončnosti, če ga pospremimo s sprejemanjem slovesa po srečanju kot delom večnosti. In ko se bomo letos poslavljali od starega leta, bomo pričakali nekaj novega, staro leto pa bo odšlo v neskončnost našega spomina. Spomin pa že sam po sebi nosi nekaj neskončnega €“ naše reakcije so pogosto odgovor na dogodke, ki so jih doživeli naši predniki €“ na neki nenavadni način smo tako povezani z vsemi, ki so bili pred nami in so se že zdavnaj poslovili od nas. Več v Glasilu 28


Glasilo Srce št. 27 – september 2008

Pred nami je novo šolsko leto €“ za nas SRČKE že šesto po vrsti. Začeli bosta delovati še skupini SRCE Gorenjska in SRCE Maribor. Tudi letos smo pripravili pester program, ponujamo vam vrsto dejavnosti. Kolikor več je članov, toliko več idej se poraja in več različnih dejavnosti lahko izvedemo. Vsak mesec bomo organizirali izlete in kakor vsako leto bodo tudi tokrat v adventu in postu duhovne vaje ter delavnice za otroke in starše. Pripravljamo svojo spletno stran, kjer boste lahko sledili dogajanju skupin. Na srečanja smo povabili nekaj priznanih strokovnjakov z različnih področij, povezanih s procesom razveze. Največji izziv pa bo organizacija posveta o razvezanih v maju 2009. Ker je sodelavcev zdaj več, se ni bati za upadanje zavzetosti za delo. Upam, da bo pri urejanju glasila prav tako zapihal svež veter in bo le-to lahko postalo še bogatejše. Več v Glasilu 27


Glasilo Srce št. 26 – julij 2008

Tokratna številka glasila je nekoliko obširnejša kakor navadno, saj ravno v poletnih mesecih skrbimo za pestrejše dogajanje v okviru skupine SRCE, dopisovalci pa imate očitno več časa. To nas veseli in upamo, da bodo tudi v prihodnje glasila tako bogata. Poleg vtisov z izletov boste v glasilu našli še nekaj idej za skupno druženje v preostanku poletja in upamo, da bo vsakdo našel kaj primernega zase. Veseli bomo vaših zapisov o doživetjih med počitnicami, čeprav morda niso vezana na izlete iz naše ponudbe. Želimo, da bi poletne mesece preživeli v sproščenem vzdušju, ki vam bo pomagalo obnoviti moči. Naj vas spremlja Božji blagoslov in nasvidenje septembra. Več v Glasilu 26


STAREJŠA GLASILA

Glasilo Srce št. 25 – maj 2008 Glasilo Srce št. 24 – marec 2008 Glasilo Srce št. 23 – januar 2008 Glasilo Srce št. 22 – november 2007 Glasilo Srce št. 21 – september 2007 Glasilo Srce št. 20 – julij 2007 Glasilo Srce št. 19 – maj 2007 Glasilo Srce št. 18 – marec 2007 Glasilo Srce št. 17 – januar 2007 Glasilo Srce št. 16 – november 2006 Glasilo Srce št. 15 – september 2006 Glasilo Srce št. 14 – junij 2006 Glasilo Srce št. 13 – april 2006 Glasilo Srce št. 12 – februar 2006 Glasilo Srce št. 11 – december 2005 Glasilo Srce št. 10 – september 2005 Glasilo Srce št. 9 – junij 2005 Glasilo Srce št. 8 – maj 2005 Glasilo Srce št. 7 – februar 2005 Glasilo Srce št. 6 – december 2004 Glasilo Srce št. 5 – oktober 2004 Glasilo Srce št. 4 – junij 2004 Glasilo Srce št. 3 – april 2004 Glasilo Srce št. 2 – februar 2004 Glasilo Srce št. 1 – december 2003