Predavanje “O zaščiti ranljivih odraslih in otrok pred zlorabami” s p. Janezom Cerarjem

Dragi člani SRCA!

V ponedeljek, 19. 12. 2022, ob 19.45 po sv. maši, ki se začne ob 19h, vas vabimo v Marijino kapelo pri Sv. Jožefu v Ljubljani na srečanje s patrom Janezom Cerarjem, ki bo spregovoril o zaščiti ranljivih odraslih in otrok pred zlorabami.

P. Janez Cerar je duhovnik in član Misijonske družbe – lazarist. Deloval je v Sloveniji, Severni Makedoniji in Južni Ameriki, zdaj pa je duhovni pomočnik v mozirski župniji. Poznan je predvsem kot žrtev spolne zlorabe klerikov in je prvi duhovnik pri nas, ki je naglas in kritično spregovoril o prikrivanju teh zlorab in molku cerkvenih krogov v Sloveniji. Od leta 2019 se posveča zaščiti žrtev spolnih zlorab v katoliški Cerkvi na Slovenskem v zavodu Dovolj.je. Sodeluje na srečanjih, povezanih s to temo, posluša ljudi, ki so žrtve zlorab v Cerkvi, in jim želi dati oporo, biti glas tistih, ki nimajo glasu. Žrtev zlorabe je treba postaviti v središče, resno pa jemati tudi njenega storilca in doumeti okolje, v katerem je prišlo do zlorabe. Cerkev predstavlja tako visoko moralno normo, da bi morala biti glasnica človeškega dostojanstva in zagovornica ničelne tolerance do zlorab. Kajti vsako uničeno človeško življenje je preveč, pri zlorabi gre za umor duše.

Pred desetletji bi bili aktivisti, kakršen je p. Cerar, izobčeni iz Cerkve in utišani. Toda v Rimu, kjer je kot prvi Slovenec zaključil študij širjenja preventive pred spolnimi zlorabami v Cerkvi, se je srečal s papežem Frančiškom, katerega globoko ceni, saj je eden redkih, ki so glasniki razumnosti in družbenega dialoga. Najmočnejši koraki so ravno papeževe odločitve, njegovo srečevanje z žrtvami, premiki z dokumenti, prenova Zakonika cerkvenega prava, odstavitev škofov, ki so prikrivali spolne zlorabe, in jasne smernice papeške komisije za zaščito mladoletnih. V najkrajšem možnem času želijo usposobiti čim več specialistov za to področje in seznaniti krajevne Cerkve po svetu s primarno preventivo – preiti iz dozdajšnje prakse zgolj intervencije k načrtni vzgoji veroučnih učencev, staršev in duhovnikov, kako preprečiti zlorabe.

Preizkušnja zlorabe pa ni v ničemer zamajala duhovniškega služenja p. Cerarja, ampak je še poglobila njegovo zaupanje in ga okrepila v temeljnem poslanstvu: živeti Jezusa in ga prepoznati v človeku, biti pričevalec, prinašati ljubezen. Veruje, da je odrešen spolnih zlorab, hkrati pa jih ne zanika, saj so del njegove življenjske izkušnje in zato lahko pomaga drugim žrtvam.

Katoliška Cerkev v Sloveniji je po mnenju p. Cerarja samozadostna in bolna. Veliko ljudi je naveličanih Cerkve v dvorcih, župnijskih uradih, strukturah. Biti bi morala, kar zagovarja tudi papež Frančišek, »uboga Cerkev za uboge«, predvsem pa biti moralni kompas, dušni motor skupnosti, a zdaj le tava. Ljudje so žejni Kristusa in duhovnosti, a naveličani pridiganja kot nalaganja obvez. Treba je občutiti veselje srečanja: da si tu, da poslušaš, kaj govori Sveti Duh, in da v medsebojnem poslušanju odkrivaš, kaj nas bogati, skupaj deluješ za prav in dobro. Človeku iskalcu, ki nekaj vpraša, pa naj bo še tako izzivalno, je treba odgovoriti mirno in spoštljivo. Ko pride do zlorabe, pa je pomembno, da najdemo »ušesa, ki slišijo«, pogumne ljudi, ki se strokovno lotijo podpore in pomoči ter delajo za zaščito dostojanstva posameznika in ustvarjajo okolje Cerkve, ki je varen kraj za vse.

Ljudje tavamo v temi, a ravno v adventu imamo priložnost ugledati veliko luč –Jezusa.

Dogodek lahko spremljate v živo in po Zoomu:

https://us02web.zoom.us/j/84866857888

Št. srečanja: 848 6685 7888

Geslo: 123456

ALI

Po navadnem telefonu:

+38616003102,,84866857888#,,,,,,0#,,123456# Slovenia

+38618888788,,84866857888#,,,,,,0#,,123456# Slovenia

Za SRCE

Gena in Helena

 

 

Predavanje “O zaščiti ranljivih odraslih in otrok pred zlorabami” s p. Janezom Cerarjem
Scroll to top