Nad krošnjami dreves

V nedeljo, 28. maja 2023, se je s slovesnim binkoštnim praznikom zaključil velikonočni čas. V tem simbolnem jutru se je dalo začutiti Sv. Duha v toplo božajočih sončnih pramenih. Na dvorišču cerkve sv. Jožefa se je zbrala skupina srčkov, udeležencev izleta. Prijeten začetek dneva je obetal lepo praznovanje. Počasi smo se nabirali na parkirišču, se opazovali ter z nasmehom in prikimavanjem pristopali drug k drugemu. Besede so stekle, sproščenost je naraščala. Ob dogovorjeni uri smo zasedli sedeže v avtobusu prevoznika Steklačič, kjer nas je že pozdravljal prijazen voznik, da nas odpelje pod obronke Pohorja. V prijetnem tonu nas je nagovorila tudi Mojca, organizatorka izleta, in predstavila izletniški program. V skupni molitvi smo naslovili prošnjo Bogu za varno vožnjo in dobro počutje vseh.

Živahni pogovori, pogledi skozi okna na bežeča mesta in vasi ter na zeleno kuliso oddaljenih gričev so poskrbeli, da je vožnja hitro minila. Ob pol enajstih smo sestopili na Rogli, pred cerkvijo Jezusove spremenitve na gori. Čudovita okolica in svež planinski zrak sta nam dvignila apetit. Malo okrepčila pred nadaljevanjem zgodbe ne bo škodilo, si mislim. In res, že kmalu smo se peš premaknili proti prvemu cilju današnjega dne. Ko smo po glavni cesti prečili greben hriba, smo nad krošnjami dreves v daljavi zagledali stolp. Množica turistov v obe smeri je nakazovala, da bomo videli nekaj posebnega. Lesena fasada stavbe z napisom Pot med krošnjami – Pohorje se prijetno prilega okolju, kjer opravimo formalnosti in vstopimo na ograjeno leseno pot do stolpa. Hodimo 20 m nad tlemi, v višini krošenj, v katerih domujejo ptice. Imel sem občutek, da hodim po cesti nad drevesi. Da je še bolj zanimivo, so na mostu postavljene poučne postaje s slikami o živi in neživi naravi. 1043 m je dolga vodoravna, rahlo vijugava pot do stolpa. Od tod pa v blagem naklonu do vrha stolpa (37 m). Osmerokoten leseno-kovinski stolp je vizualno in tudi tehnično prava mojstrovina. Na vse strani se ponujajo fantastični razgledi in na vrhu sem videl veliko nasmejanih, zadovoljnih obrazov. Po fotografiranju ter občutenju hladu in vetra na tej višini je bil mogoč spust po vijugastem kovinskem toboganu (dolg 62 m). Po vstopu v cev in po nekaj metrih drsenja strah popusti in nekajsekundno padanje postane užitek. Pristanem na začetku poti na stolp, se skobacam iz cevi in si čestitam za pogum.

Vsi skupaj se dobimo pred glavnim vhodom in odhitimo k naslednjemu cilju izleta, do druge najvišje ležeče cerkve v Sloveniji (1527 m), kjer imamo praznično mašo. Tudi arhitektura cerkve je posebna. Zvonik spominja na smreko (jambor), s katero je spojena ladja, in vernik si prav lahko zamišlja, ko stopi v notranjost, kako ga dviguje v višave k nadnaravnemu. Oprema cerkve je domišljena in prilagojena okolju. Posebnost maše je bila tudi v priprošnji sv. Roku za zaščito živali in pastirjev, ker se na ta dan tradicionalno odpre pašna sezona na Pohorju. Orgelsko podporo petju je mojstrsko izvedla Gordana. Zahvalo duhovniku za sprejem srčkov v to prekrasno cerkev in za opravljeno sveto daritev je lepo izrekel Tomaž R.

Duhovno okrepčani se odpeljemo v Oplotnico, kjer so praznovali 25. občinski praznik. Ob primernem kosilu smo si ogledovali folklorne nastope domačinov in z vodičko v oblačilu graščakinje zaokrožili po oplotniški graščini, ki je bila nekdaj last Žičke kartuzije. Čudovita stavba ob majhnem parku in perišču je eden najlepših primerkov baročnih štukatur pri nas. V njej je tudi stalna razstava domačih in tujih mineralov. Posebno mesto pripada zelenkasto svetlečemu kamnu čizlakitu.

Ob potoku, ki teče skozi park, so ženske prikazale, kako se je nekdaj pralo. Pozorno pa smo si ogledali še spomenik Pohorskemu bataljonu in bronasti kip v naravni velikosti velikega harmonikaša, domačina Tineta Lesjaka. V narodni noši in z nepogrešljivo harmoniko se je zdelo, kakor da nam igra pesem Tu smo doma.

Ob pestrosti, ki jo je ponujal še glasbeni oder na prizorišču, se je čas odhoda naglo približal. Ob 18. uri smo tako odrinili proti Ljubljani.

Osebno sem bil nad izletom zelo navdušen. Bogata zgodovina in lepote teh krajev pa vabijo k ponovnemu obisku.

Hvala vsem, ki ste kakor koli pripomogli k izvedbi tega dogodka.

MIRAN

Nad krošnjami dreves
Scroll to top