SKRITI KLJUČ DO BOLJŠE KOMUNIKACIJE (odmev na predavanje Julije Pelc 27. 2. 2023)

Tema predavanja je vabila k poslušanju. Vsi si želimo kakovostne komunikacije – da bi bili slišani in da bi znali poslušati. Psihologinja in psihoterapevtka Julija Pelc nas je spomnila na nekaj pomembnih stvari, na katere včasih pozabimo ali o katerih premalo vemo. Sprememba pa se začne v nas.

Vsak se sreča z izzivi. V nas so avtomatizmi vzorcev, ki se prenašajo v družini. Težje je živeti zavestno, vendar se je tega treba naučiti in na srečo se prilagajamo. Spremeniti se je mogoče tudi v odrasli dobi. V svojih dejanjih moramo biti iskreni, se znati opravičiti, tudi otroku. Ko smo preobremenjeni, bolni, izrečemo besede, ki se jih potem sramujemo. Reflektiranje (odsevanje) je veščina oziranja vase, zavzamemo držo do besed, dejanj, da pridemo do odnosa, ki bo odpiral vrata. Učinkovitost v odnosu se mora zgoditi z drugim. Kaj smo pripravljeni žrtvovati, da bomo boljši? Kako je v odnosu do otroka? Izkažimo zanimanje zanj, odgovornost za odnos je na strani odraslih. Otroke učimo z zgledom.

Psihologinja nas je spomnila na čustvovanje. Naša čustva so valovi. Čutimo, kar mislimo. Kar mislimo, tudi postanemo. Kako izrazimo svoje počutje, čustva – jezo, strah, žalost, veselje? Za sporazumevanje sta vedno potrebna dva. Odnos se gradi v stiku, ko se čutimo povezane. Da bi uspešno komunicirali, se moramo dobro počutiti v svojem telesu. Poslušanje drugega se začne že pred pogovorom.

Ključi za boljše sporazumevanje:

Prisluhniti sebi. Če ne vemo, kaj se dogaja v nas, v naši glavi, ne moremo biti popolnoma z drugimi.

Poslušati vsebino. Opazovati moramo usklajenost med tem, kar nekdo govori, in tem, kako govori.

Poslušati kontekst. Ko raziskujemo sogovorčeve vzorce v njegovih besedah, lažje razumemo njihovo ozadje in tudi ozadje pogovora.

Poslušati neizrečeno. Razumeti je treba sebe in drugega, kaj med pogovorom občutita, doživljata, kar sta rekla in česa nista.

Poslušati pomen. To je najgloblja raven pogovora, pomaga k razumevanju in posreduje možnosti za naprej.

Predavanje je bilo strokovno in ne ravno lahko. Nekaj praktičnih primerov in vaj nas je sprostilo, na nas pa je, da posredovane ‘ključe’ vedno bolj spoznavamo in si odpiramo vrata k uspešni komunikaciji.

Bernarda Rifel

SKRITI KLJUČ DO BOLJŠE KOMUNIKACIJE (odmev na predavanje Julije Pelc 27. 2. 2023)
Scroll to top