Izlet na Dolenjsko – pot.opis

V nedeljo 11.8.2019 smo se Srčki odpravili na Dolenjsko. Obiskali smo grad Turjak, kjer sta sv. mašo darovala g. župnik Janez Selan in pater Tomaž Mikuš. Lokalni vodič g. Karel nam je nato razkazal Turjaški grad in grobnico Aurspergov, ki so bili lastniki Turjaškega gradu in posestev okoli gradu.

Turjaški grad

Z avtomobili smo se prepeljali na Raščico, na Trubarjevo domačijo. Le-ta obsega hišo z mlinom in spominsko sobo, žago in gospodarsko poslopje z galerijo Skedenj in krčmo. Lokalni vodič nam je opisal Trubarjevo življenjsko pot.

prafara Škocjan

Spet smo se usedli v avtomobile, jaz sem skoraj ostala na trubarjevini, ker sem čakala pri “napačnem” avtu. Pa je Primož opazil, da manjkam in me poklical. Odpeljali smo se na prafaro Škocjan, kjer nas je tamkajšnji župnik g. Janez Selan popeljal skozi njeno zgodovino.

Naša članica Mojca nas je popeljala po naravni učni poti PO SLEDEH VODOMCA. Skozi gozd smo se sprehodili do ribnikov in treh opazovalnic za ptice. Kaj več lahko najdete na www.cer.si    Pripeljite sem družine; vnuke, če jih že imate.

Mojca v elementu
Opazovalnica za ptice
Po sledeh vodomca

Fotografije s Cerovega so Primoževe. Hvala Mojci za vodstvo po posestvu in za okusno kosilo. Za srčke, Silva.